ISBN: 973-733-052-8, Format: 13x20 cm, 384 pag, Aparitie: 2005, Octombrie
Lucrarea de fata continua aventura intelectuala a intelegerii evolutiei Europei dintr-una economica intr-una pe deplin politica, analizand pasul urmator, cel al transformarii constructului comunitar dintr-unul functional-sectorial, intr-unul federal-interguvernamental. Este saltul de la o integrare politica implicita spre una explicita si de la aceasta spre o federatie de state-natiuni, pe de o parte,si, pe de alta, al constitutionalizarii - de asemenea, explicite - a procesului.
Avem de-a face cu o lucrare stiintifica nu tocmai des intalnita in Romania ce are la baza teza de doctorat a lui Victor Negrescu si in care acesta, cu maiestrie, caci avem de-a face cu o scriitura frumoasa, si multa stiinta de carte, analizeaza cooperarea europeana pentru dezvoltare atat ca politica publica cat si ca domeniu al relatiilor internationale.
Lucrarea de fata isi propune conturarea unei perspective neo-marxiste asupra integrarii europene care sa justifice rezultatele procesului, chestionand natura ordinii existente si implicit a sistemului economic capitalist care o caracterizeaza. Folosind instrumentele de analiza marxista voi incerca sa conturez un raspuns diferit fata de teoriile clasice din acest domeniu la intrebari precum: "de ce se produce integrarea si care sunt motoarele acesteia?".